top of page
Søg

Psykisk vold mod børn i hjemmet

VIVE dokumenterer, at ca. 5% af alle danske børn er udsat for psykisk vold i hjemmet. Særlige risikofaktorer hos forældrene er bl.a. morens udsathed for vold.


Med andre ord: Man kan ikke skelne mellem voldsudøveren som partner og voldsudøveren som forælder. Ensidig partnervold (kontrollerende vold) er ikke udtryk for en skæv dynamik mellem forældrene, som stopper ved skilsmissen. Ensidig partnervold er et faresignal om en grundlæggende tendens til voldsudøvelse hos den ene af forældrene - en tendens, der også går ud over børnene. Ofte er denne tendens sammenkædet med en personlighedsforstyrrelse og/eller et misbrug.


Psykisk vold mod børn skaber en langvarig aktivering af barnets stress response-system (toksisk stress), som kan forstyrre udviklingen af hjernens arkitektur og andre organsystemer og afstedkomme stressrelaterede sygdomme og kognitiv svækkelse, såvel i barndommen som langt ind i voksenalderen.

Der er altså al mulig grund til at forsøge at beskytte dit barn mod voldsudøveren, hvis du selv har været udsat for partnervold.


De sager, Raadvild hidtil har beskæftiget sig med, handler især om skilsmisser fra en psykisk voldelig person: Hvad siger loven? Hvilke handlinger kan du forvente fra voldsudøveren, og hvordan kan du være på forkant? Hvordan skal du agere, så myndighederne tror på dig?


Raadvilds erfaringer peger på, at det er vigtigt og tiltrængt, at familieretshusets medarbejdere - herunder de børnesagkyndige - får en relevant uddannelse i voldsdynamikker og kendetegn ved ofre og voldsudøvere.


Det er vigtigt, at langt flere børn beskyttes mod psykisk vold.

Det sker ikke så tit, at to empatiske forældre med fokus på børnene ryger ud i konflikter, der er så voldsomme, at de har brug for myndighedernes hjælp til at løse dem.




7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page